Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022

Κώστας Μαρκόπουλος: «Τρέμω στην ιδέα να είναι ξανά περιφερειάρχης ο Φάνης Σπανός».

Την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του έκανε ο Κώστας Μαρκόπουλος, με τον συνδυασμό «Στερεά Περιφέρεια».

Την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έκανε ο Κώστας Μαρκόπουλος, το πρωί της Πέμπτης, 1η Δεκεμβρίου 2022, στη Λαμία, όπου αναφέρθηκε λεπτομερώς στους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, αλλά και στους στόχους και τα έργα που επιθυμεί να υλοποιήσει, τονίζοντας πολλά από τα προβλήματα που ταλανίζουν την Περιφέρεια.  Ο κ. Μαρκόπουλος αρχικά ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στην παρουσίαση, αλλά και για την διακριτικότητα με την οποία αντιμετώπισαν, οι περισσότεροι, την «άδικη και συκοφαντική», όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος, δικαστική περιπέτεια, η οποία τελείωσε με ομόφωνη απαλλαγή του κ. Μαρκόπουλου. Ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε πως είναι έτοιμος να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, «μια υποψηφιότητα, η οποία θα είναι απόλυτα αχειραγώγητη κομματικά, πολιτικός μηχανισμός θα είναι αλλά κομματικά αχειραγώγητη, θα είναι μια υποψηφιότητα η οποία θα επιχειρήσει, και επιχειρεί να ενώσει δυνάμεις κοινωνικές και πολιτικές και στους πέντε νομούς, με μια στρατηγική κατεύθυνση, να αλλάξει τον βηματισμό μιας περιφέρειας, που ενώ είναι στο κέντρο της Ελλάδος, ενώ είναι σταυροδρόμι οικονομικών και πολιτιστικών διαδρομών, δυστυχώς είναι πολύ φτωχή.» ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος

Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως υπάρχει ένα όραμα πίσω από αυτή την διεκδίκηση, «ένα όραμα να κάνουμε αυτή τη περιφέρεια πρωταγωνιστική στην Ελλάδα, να απαλλάξουμε την περιφέρεια όσο πιο γρήγορα και όσο πιο καλά μπορούμε από τα αδύναμά της σημεία, μια περιφέρεια που είναι πρωταθλήτρια στις καταστροφές, φωτιές, πλημμύρες, απώλειες ζωών σπανίως, αλλά και μια ζωή όπως ξέρετε είναι σημαντική, οικονομικές καταστροφές, να της αλλάξουμε την ταχύτητα. Μια περιφέρεια που είναι ουραγός στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στην διαχείριση του περιβάλλοντος, των υδάτων, στην διαχείριση των απορριμμάτων, στην πρόσβαση σε δομές υγείας και κυρίως στην κοινωνική προστασία, ατόμων που έχουν ανάγκη την παρουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης, και της πολιτείας γενικότερα.», ενώ χαρακτήρισε ως «σκληρή παθογένεια» της τοπικής αυτοδιοίκησης την κομματική εξάρτηση, «και ενώ αυτή η απεξάρτηση κατακτήθηκε σε σημαντικότατο βαθμό στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, στον δεύτερο βαθμό νομίζω ότι αυτή η εκλογή θα είναι ένα σημαντικό βήμα για όλες τις περιφέρειες της Ελλάδος, να προχωρήσει η απεξάρτηση από την κομματική εξάρτηση, για να απελευθερωθούν δυνάμεις, και να γίνει η πραγματικότητα αυτό που είναι ο πυρήνας της τοπικής αυτοδιοίκησης, η συναίνεση, η συνεργασία, η ένωση δυνάμεων και το αποτέλεσμα.»

Συνεχίζοντας ο κ. Μαρκόπουλος έκανε αναφορά στην σημερινή περιφερειακή αρχή, σημειώνοντας πως εκλέχθηκε με την απλή αναλογική, υπογραμμίζοντας πως ήταν μια «χρυσή ευκαιρία» για να ενώσουν δυνάμεις, «αντ` αυτού, ένα νομοσχέδιο το οποίο απέδωσε όλη την αποφασιστική δυνατότητα στην οικονομική επιτροπή, και αφαίρεσε την ουσιαστική συζήτηση από το περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο έγινε από την σημερινή κυβέρνηση επειδή ενδεχομένως εκτιμήθηκε ότι δεν μπορούμε εμείς οι Έλληνες να συνεργαστούμε μεταξύ μας, οποτεδήποτε χρειάστηκε, και σε επίπεδο κυβερνήσεων, και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης μια χαρά πήγαν τα πράγματα για αυτόν τον τόπο, ας πάμε πίσω στην ιστορία από την μεταπολίτευση και μετά, παρά το υπερβολικό νομοσχέδιο που έδωσε την δύναμη στην οικονομική επιτροπή, θα μπορούσε το κάθε περιφερειακό συμβούλιο να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση για τα πραγματικά ζητήματα του τόπου και να υπάρχει μια στοιχειώδης συμπόρευση, ούτε αυτό κατέστη δυνατό. Έτσι την ευθύνη αυτής της περιφέρειας, την ανέλαβε αποκλειστικά η πλειοψηφία, είναι συνειδητή αυτή η επιλογή, δεν έγινε ούτε καταλάθος, ούτε από ατύχημα, η πλειοψηφία της περιφέρειας, ο κ. Σπανός και οι περιφερειακοί του σύμβουλοι, ανέλαβαν εξ ολοκλήρου, και μέσα από την οικονομική επιτροπή, να κυβερνήσουν αυτή την περιφέρεια. Το λέω αυτό στον αντίποδα των συμμαχιών, τις οποίες θέλω να προτάξω, ακόμα και αν οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που σημαίνει ότι ο πρώτος παίρνει τα 3/5, οι συμμαχίες είναι πάντα στο τραπέζι και είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην πολιτική, να ξέρετε ότι και από την κοινωνική συναίνεση και τις συμμαχίες βγαίνουν τα αποτελέσματα, δεν βγαίνουν ποτέ ούτε από τους μονολόγους, ούτε από τα υπερβολικά εγώ που είναι καταστρεπτικά για την πολιτική.»

Ως δεύτερο και πολύ σημαντικό κομμάτι μιας περιφερειακής διοίκησης χαρακτήρισε ο κ. Μαρκόπουλος την εκμετάλλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «όχι του τυπικού ΕΣΠΑ που μοιράζεται μεταξύ των περιφερειών ανάλογα τον πληθυσμό και τα αιτήματα, ούτε του προγράμματος δημοσιών επενδύσεων το οποίο στην Ελλάδα ποτέ δεν φτάνει για τίποτα και το μοίρασμα της φτώχιας είναι ο χειρότερος εφιάλτης της πολιτικής ζωής του τόπου, γιατί είναι δύσκολο και για τον υπουργό και για αυτούς που ζητάνε, μιλώ όμως για άλλα προγράμματα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στον Ο.Η.Ε. και στην UNESCO, μεγάλες χρηματοδοτικές γραμμές τις οποίες για να τις κατακτήσει κανείς πρέπει να τις ξέρει, ή πρέπει να πάει να τις βρει. Πρέπει δηλαδή να προσεγγίσει την πηγή των χρημάτων. Ούτε αυτό έγινε ποτέ σε αυτή την περιφερειακή αρχή.»

Στα πλαίσια αυτής της παρουσίασης έγινε γνωστό από τον κ. Μαρκόπουλο το όνομα του συνδυασμού, το οποίο θα είναι «Στερεά Περιφέρεια», επισημαίνοντας πως το όνομα σημαίνει «περιφέρεια που πατάει στις δικές τις δυνάμεις, «Στερεά Περιφέρεια» σημαίνει περιφέρεια που μπορεί και θέλει να διεκδικήσει, «Στερεά Περιφέρεια» σημαίνει αυτή που στηρίζει και στηρίζεται στην κοινωνία, ξέρει τι γίνεται παντού και μπορεί να συμμετέχει στις κυβερνητικές αποφάσεις, με την δικιά διεκδικητική διάθεση, δύναμη και βεβαίως την στρατηγική, και το λέω αυτό γιατί συνταγματικά, ενώ στον πρώτο βαθμό υπάρχει απόλυτη κατοχύρωση του αυτοδιοίκητου, στον δεύτερο βαθμό δεν υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση του απόλυτου αυτοδιοίκητου των περιφερειών, άρα καμία περιφέρεια δεν είναι τσιφλίκι κανενός περιφερειάρχη, καμιάς πλειοψηφίας περιφερειακού συμβουλίου. Οι περιφέρειες είναι υποχρεωμένες να συντονίζονται με την εκάστοτε κυβέρνηση, χωρίς όμως αυτό να τους αφαιρεί το δικαίωμα να διεκδικούν, να διευρύνουν στόχους ή εν πάση περιπτώση να έχουν παρεμβάσεις όταν κάτι δεν πάει να γίνει καλά. ?ρα λοιπόν ο περιφερειάρχης, δεν είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μια σημαία ανεξαρτησίας σε έναν τόπο, αλλά είναι αυτός που μαζί με τους συνεργάτες του, ο οποίος είναι υποχρεωμένος με την καλή την έννοια και την διεκδικητική την έννοια, να πλαγιοκοπεί την εκάστοτε κυβέρνηση και να συμμετέχει στις κεντρικές αποφάσεις οι οποίες αφορούν την περιφέρειά του, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην πολιτική.»

Στη συνέχεια της παρουσίασής του ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε σε έρευνες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που αφορούν και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σχετικά με το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, τις μηνιαίες οικογενειακές δαπάνες ανά νομό της Περιφέρειας, για το λιανικό εμπόριο του 2021-2022, για τον τουρισμό, σημειώνοντας πως τα στοιχεία που δίνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. παρουσιάζουν πως κάτι δεν πάει καλά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ έκανε αναφορά και στην απογραφή του πληθυσμού, τονίζοντας πως η μείωση του πληθυσμού στην περιφέρεια μας ήταν στο 7,7%, πολύ περισσότερο από τις άλλες περιφέρειες της χώρας. Περαιτέρω, ο κ. Μαρκόπουλος έκανε μια αναφορά στη συνέντευξη που είχε δώσει ο Περιφερειάρχης, κ. Φ. Σπανός, στα «Παραπολιτικά», αναφέροντας πως όποιος την διαβάσει και ζει έξω από αυτόν τον τόπο, «θα νομίζει ότι εδώ πρόκειται περί παλιγγενεσίας έργων», κάνοντας αναφορές σε πολλά από τα έργα που ανέφερε ο κ. Σπανός στην συνέντευξη αυτή και επισημαίνοντας πως πολλά εξ αυτών πραγματοποιούνται από την Κυβέρνηση και όχι από την Περιφέρεια, ενώ σε άλλα υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις.

Μετά από τα παραπάνω ο κ. Μαρκόπουλος προχώρησε μια αναφορά ως προς τους στόχους του συνδυασμού του, σημειώνοντας έναν βασικό σχεδιασμό «που λέγεται Στερεά Project, 5*2+2. Δηλαδή, 5 επί 2, δύο βασικά έργα τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθούν στην επόμενη πενταετία, δύο για κάθε νομό, πέντε επί δύο, και δύο έργα που οριζόντια αγγίζουν την κοινωνία, την οικονομία και την ευμάρεια, αυτού του τόπου.» Όσο αφορά την Εύβοια, ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε πως στα έργα αυτά είναι οι οδικοί άξονες, και ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας. Στη Φθιώτιδα, στα πλαίσια του 5 επί 2, θα γίνουν έργα για τον Σπερχειό Ποταμό και για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας. Στην Βοιωτία, τα σημαντικότερα έργα θα αφορούν τον Ασωπό Ποταμό και το Κωπαϊδικό πεδίο. Στην Ευρυτανία, τα σημαντικότερα έργα αφορούν τον οδικό άξονα Λαμίας-Καρπενήσι, και το αναπτυξιακό σχέδιο των Αγράφων. Τέλος, τα έργα που βρίσκονται στο 5 επί 2 για τον νομό της Φωκίδας είναι ο Ελαιώνας Φωκίδας και η μελέτη του Δωρικού διαγώνιου. Ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε εις βάθος στα παραπάνω έργα, εξηγώντας την βαρύτητα και την ύψιστη σημασία τους για τον εκάστοτε νομό.